Menu Sluiten

Offerte Modbus Rtu Naar Modbus Tcp

Technolec uit Temse is een value added distributeur van producten en componenten. Technolec heeft twee business Units: Industriële Data Communicatie en Power Products.

30398023039802

More info

tags: Advies Modbus Rtu Naar Modbus Tcp – Connectoren – Embeded Computers – Expert Modbus Rtu Naar Modbus Tcp – Gateways – 

Wenst u meer info over offerte modbus rtu naar modbus tcp kijk dan vlug op https://www.technolec.be/ | Offerte Modbus Rtu Naar Modbus Tcp

Automatisatie Offerte: Van Modbus RTU naar Modbus TCP

In de wereld van industriële automatisering is Modbus een veelgebruikt communicatieprotocol. Het wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen verschillende apparaten, zoals PLC´s, sensoren en aandrijvingen. Binnen dit protocol bestaan er twee varianten: Modbus RTU en Modbus TCP. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillen tussen beide protocollen en waarom het overstappen van Modbus RTU naar Modbus TCP voordelen kan bieden voor jouw automatisatieproces.

Wat is Modbus?

Voordat we ingaan op de verschillen tussen Modbus RTU en Modbus TCP, is het belangrijk om te begrijpen wat Modbus eigenlijk is. Modbus is een open communicatieprotocol dat in de jaren 70 is ontwikkeld door Modicon (nu Schneider Electric). Het maakt gebruik van een master-slave structuur, waarbij de master (vaak een PLC) gegevens uitvraagt bij de slaves (sensoren, aandrijvingen, etc.).

Modbus maakt gebruik van seriële communicatie, wat betekent dat gegevens één voor één worden verzonden via een fysieke verbinding, zoals RS-485 of RS-232. Later is er ook een variant ontwikkeld die gebruik maakt van Ethernet, genaamd Modbus TCP. Deze variant maakt gebruik van het TCP/IP-protocol en maakt draadloze communicatie mogelijk.

Modbus RTU vs. Modbus TCP

Zoals hierboven al vermeld, zijn er binnen Modbus twee varianten: Modbus RTU en Modbus TCP. Beide varianten hebben hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen. Hieronder zullen we de belangrijkste verschillen bespreken.

Fysieke verbinding

Zoals eerder vermeld, maakt Modbus RTU gebruik van seriële communicatie via een fysieke verbinding als RS-485 of RS-232. Dit betekent dat er een directe bedrading is tussen de master en de slaves. Voor grotere afstanden kan een repeater nodig zijn om het signaal te versterken.

Modbus TCP daarentegen maakt gebruik van Ethernet en kan dus draadloos communiceren. Dit biedt meer flexibiliteit en maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen met apparaten op grote afstanden.

Snelheid

Doordat Modbus RTU gebruik maakt van seriële communicatie, is de snelheid beperkt tot maximaal 115.200 bit/s. Dit kan voldoende zijn voor kleinere automatiseringssystemen, maar voor groteresystemen kan dit een belemmering zijn. Modbus TCP daarentegen heeft geen beperkingen qua snelheid, omdat het gebruik maakt van Ethernet en dus hogere datasnelheden mogelijk zijn.

Betrouwbaarheid

Een ander belangrijk verschil tussen Modbus RTU en Modbus TCP is de betrouwbaarheid van de communicatie. Doordat Modbus RTU gebruik maakt van seriële communicatie, kan er nauwelijks vertraging of verstoring optreden in de gegevensoverdracht. Dit maakt het erg betrouwbaar in industriële omgevingen waar storingen en elektromagnetische interferentie vaak voorkomen.

Modbus TCP daarentegen maakt gebruik van Ethernet, wat een hogere kans op vertraging en verstoringen met zich meebrengt. Dit kan een probleem vormen voor gevoelige processen waarbij een hoge betrouwbaarheid van de communicatie essentieel is.

Kosten

Het laatste verschil dat we willen uitlichten is de prijs. Omdat Modbus RTU gebruik maakt van seriële communicatie, zijn de kosten voor bekabeling en hardware over het algemeen lager dan bij Modbus TCP, dat gebruik maakt van Ethernet en dus duurdere bekabeling en switches vereist. Echter, de prijzen voor Ethernet-apparatuur dalen gestaag en het prijsverschil wordt steeds kleiner.

Voordelen van overstappen naar Modbus TCP

Zoals besproken biedt Modbus TCP enkele belangrijke voordelen ten opzichte van Modbus RTU. Zo biedt het een hogere datasnelheid, meer flexibiliteit in kabelafstanden en de mogelijkheid tot draadloze communicatie. Daarnaast zal de prijs van Ethernet-apparatuur waarschijnlijk blijven dalen, waardoor het verschil in kosten tussen Modbus RTU en Modbus TCP steeds kleiner wordt.

Conclusie

In deze blogpost hebben we de verschillen tussen Modbus RTU en Modbus TCP besproken en de voordelen van het overstappen naar Modbus TCP benadrukt. Of je nu kiest voor Modbus RTU of Modbus TCP, belangrijk is om te begrijpen welke variant het meest geschikt is voor jouw automatiseringssysteem. Hopelijk heeft deze blogpost je geholpen om een weloverwogen keuze te maken.

Wil je meer weten over Modbus en de mogelijkheden voor jouw automatisatieproces? Neem dan gerust contact op met Technolec. Wij helpen je graag verder!


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Offerte modbus rtu naar modbus tcp

!–StopPubText–>.